Bonton za mizo

Umetnost poslovnega kosila ali večerje – kako se vesti pri mizi in pri tem zaslužiti

V poslovnem svetu se ne gre na kosilo ali večerjo zato ker bi bilo koga treba nahraniti, temveč zgolj in samo zaradi sklepanja poslov. Nepoznavanje pravil obedovanja pa izraža nespoštovanje sogovornikov.

Noben dogodek v poslovnem okolju tako natančno ne razgali človeka, kot njegovo ravnanje in obnašanje za mizo. Včasih je veljalo, da so se mladi lepega vedenja za mizo naučili doma. To je bilo znanje, ki je bilo samoumevno, da ga vsakdo prinese od doma. Danes, v času najrazličnejših oblik družine, pa je učenje lepega vedenja za mizo praktično izumrlo, skupaj z vsakodnevno družinsko večerjo.


Velika večina slovenskih direktorjev rada potoži, da se njihovi zaposleni ne znajo lepo vesti pri mizi. Hkrati pa mnogo managerjev prizna, da imajo pogosto težave pri poslovnem kosilu ali večerji, ker niso prepričani kako kaj jesti in se tako ukvajajo s hrano in pogrinjkom namesto s poslovnim razlogom zaradi katerega obedujejo. Presenetljivo veliko ljudem poslovni obed predstavlja stres zaradi obeda samega in ne zaradi teme pogovora.

Na tem seminarju se naučimo izpiliti svoje vedenje pri mizi, da bi se v prihodnje izognili nepotrebnemu stresu, kadar imamo poslovni obed, pa naj bo to kosilo ali večerja.


Vsebina seminarja se običajno prilagaja specifičnim potrebam v podjetju, lahko pa med drugim vsebuje tudi: umetnost poslovnih zabav, biti gost in gostitelj, sedežni red, upravljanje s priborom, navigacija pogrinjka, govorica telesa pri mizi, upravljanje s spodrsljaji, prtiček in bonton, različne kuhinje, nazdravljanje, plačevanje računa, naročanje hrane in pijače, pogosti izzivi pri mizi, najpogostejše napake slovenskih managerjev pri mizi, 5 jedi, ki se jim je najbolje izogniti, ipd.

Bonton kviz

Kviz o lepem vedenju na delovnem mestu in poslovnem svetu.

Kviz >>

Kako do službe?

Izšla je knjiga Kako do službe, avtorice mag. Tamare Guzelj. Kupite jo lahko v knjigarnah Mladinske knjige in na tej povezavi: http://www.uradni-list.si/zalozba/book?id=7152#!/Kako-do-sluzbe

Twitter

Je vaš šef Rus? - 5 napotkov kako komunicirati z nadrejenim iz Rusije: www.tamaraguzelj.si #poslovnibonton

Bonton in posel

E-poštna sporočila naj bodo kratka, jasna in jedrnata, predvsem pa slovnično pravilna.

Bonton

V e-pošto ne pišite ničesar, kar nočete videti na prvi strani časopisa.